Loading

Behandelingen

Behandeling volwassenen

Traditionele acupunctuur
Acupunctuur is een therapie met dunne naalden die in het lichaam gezet worden. Er wordt gebruik gemaakt van de acupunctuurpunten op de meridianen. Zoals het lichaam een bloedvatenstelsel heeft, heeft het ook een energiestelsel met meridianen. De meridianen zijn, evenals de bloedvaten, ook verbonden met alle organen in het lichaam. Hieruit kun je dus opmaken dat alle meridianen met elkaar verbonden zijn. Er leiden dus “meerdere wegen naar Rome". Dit verklaart waarom iedere acupuncturist andere acupunctuurpunten kiest voor een zelfde behandeling. Maar het verklaart nog veel meer. Dezelfde lichamelijke klachten bij twee verschillende mensen kunnen een heel verschillende oorzaak hebben. De behandeling van ieder persoon is dus anders. Maar het kan ook zijn dat geheel verschillende klachten eenzelfde oorzaak hebben. Het is aan de acupuncturist om in deze zaken onderscheidt te brengen en de behandeling aan te passen aan de persoon.

Acupunctuur is een methode om de zelf genezende kracht van het lichaam te stimuleren. Veel mensen zeggen wel “wat vanzelf komt gaat ook weer vanzelf over”. In veel gevallen is dit zo omdat het lichaam in staat is om zichzelf te genezen / herstellen. Maar soms lukt dit niet. Het lichaam heeft dan de kracht (energie) niet om te herstellen. Dit kan te maken hebben met geblokkeerde energie. De acupuncturist kan met de behandeling de blokkade opheffen waardoor de energie weer kan stromen. Als er stroming is kan het lichaam weer op kracht komen en kan het herstellen.

Tal van klachten kunnen door middel van acupunctuur behandeld worden. Acupunctuur werkt holistisch dit wil zeggen dat het zowel op het lichaam als op de geest werkt. Deze methode van therapie kan goed gecombineerd worden naast de reguliere gezondheidszorg. Ik ben ervan overtuigd dat beide behandelmethodieken elkaar goed kunnen aanvullen en ondersteunen op elk gebied van de gezondheid.

Ooracupunctuur zonder naalden (auriculo medicinea)
Auriculo medicinea is een vorm van acupunctuur die in het westen is ontwikkeld. In het oor is het gehele lichaam terug te vinden. We kunnen het lichaam dus via het oor behandelen volgens een microsysteem van het lichaam. Dit kan onder andere door in het oor op specifieke plaatsen kleine magnetische bolletjes te plakken. Deze bolletjes geven via zenuweinden een signaal door aan de hersenen die vervolgens dit signaal weer doorgeven aan het betreffende lichaamsdeel. De bolletjes blijven een aantal dagen tot een week in het oor. Als er dan nog bolletjes in het oor zitten kan men deze er zelf uit halen.

Het voordeel van deze vorm van acupunctuur is dat het zonder naalden is. Het doet dus geen pijn en is ook zeer geschikt voor kinderen. Omdat de bolletjes een aantal dagen achtereen werkzaam zijn is er een goed effect.

Behandeling kinderen

Shonishin
Shonishin is een japanse techniek waarbij kinderen pijnloos en snel behandeld kunnen worden. Men stimuleert de meridianen die bij kinderen nog oppervlakkig onder de huid liggen en zeer ontvankelijk zijn voor energie. De meridianen worden gestimuleerd door strijken, drukken, tikken of rollen met kleine stalen instrumentjes. De behandeling duurt kort en werkt ontspannend. Kinderen vinden de manier van behandeling erg prettig.

Ooracupunctuur zonder naalden (auriculo medicinae)
Auriculo medicinae is een vorm van acupunctuur die in het westen is ontwikkeld. In het oor is het gehele lichaam terug te vinden. We kunnen het lichaam dus via het oor behandelen volgens een microsysteem van het lichaam. Dit kan onder andere door in het oor op specifieke plaatsen kleine magnetische bolletjes te plakken. Deze bolletjes geven via zenuweinden een signaal door aan de hersenen die vervolgens dit signaal weer doorgeven aan het betreffende lichaamsdeel. De bolletjes blijven een aantal dagen tot een week in het oor. Als er dan nog bolletjes in het oor zitten kan men deze er zelf uit halen.

Het voordeel van deze vorm van acupunctuur is dat het zonder naalden is. Het doet dus geen pijn en is ook zeer geschikt voor kinderen. Omdat de bolletjes een aantal dagen achtereen werkzaam zijn is er een goed effect.

 

Overige Behandelingen

Guasha
Guasha is een behandeling waarbij gewerkt wordt met een platte steen van jade en geneeskrachtige kruidenolie. Meridianen (energiebanen) en reflexzones worden met zachte pressuur en schraaptechniek behandeld. Het is zeer effectief om stagnaties in spieren aan te pakken.

Massage
Traditionele Thaise massage is een vorm van massage die over de kleding gegeven wordt. Het geeft echte relaxatie en maakt de spieren en gewrichten soepel. De doorstroming van het bloed en de energie in het lichaam wordt hierdoor bevorderd. Tijdens de massage is er rustgevende muziek. Je ligt op een zacht matje op de grond. De masseur maakt gebruik van de zwaartekracht. De massage werkt zowel op het lichaam als op de geest. Het zorgt ervoor dat het lichaam vrij komt van blokkades en dat de energiebanen weer vrij kunnen stromen.

De massage kan in combinatie met een acupunctuur behandeling worden gegeven maar ook als een losse heerlijke ontspanningsmassage. Lekker om te ontstressen. De duur van een massage is ongeveer één uur. Belangrijk is dat men losse kleding aan heeft zoals een joggingbroek. Bij dikke stugge stoffen (zoals jeans) is het effect van de massage stukken minder.
Massage valt niet onder de vergoeding van de zorgverzekeraar.

Meditatie
Door te mediteren kun je zelf er voor zorgen dat je weer met beide benen op de grond komt te staan. Je zorgt zelf voor een geestelijk welzijn een goede lichamelijke gesteldheid. In mijn visie is meditatie vooral nuttig, leuk en leerzaam. Het is een nuchtere methode van zelfonderzoek. Je onderzoekt wat er zich in je hoofd (denkprocessen) en lichaam (energetische processen) afspeelt. Het voelen krijgt weer prioriteit boven het denken. Je wordt je meer bewust van je gedachten en emoties. Hierdoor kan je houding ten opzichte van deze gedachten, problemen veranderen zodat je gemakkelijker tot ontspanning komt en beter kan loslaten, beter kan slapen, beter in je vel zit en je je energieker voelt.
Meditatie valt niet onder de vergoeding van de zorgverzekeraar.